تاکداران خراسان شمالی در2 راهی برداشت – ربابه صانعی* *



گفته می شود، 11 درصد از درآمد استان 863 هزار نفری خراسان شمالی از محل تولید انگور به دست می آید اما اکنون انگور روی دست تاکداران مانده است و به جز زیان چیز دیگری عایدشان نمی شود.
سالانه از سطح 18 هزار و 520 هزار هکتار تاکستان های خراسان شمالی بیش از 185 هزار تن محصول برداشت می شود، بیش از نیمی از انگور استان شامل رقم کلاه داری است، انگور بیشتر به شکل تازه خوری به مصرف می رسد و به گفته کارشناسان بخش کشاورزی، از این میزان 90 هزار تن انگور مازاد بر مصرف در استان تولید می شود که نیاز به راه اندازی صنایع تبدیلی و تکمیلی به منظور فراوری در این خطه دارد.
با وجود این ظرفیت در استان اکنون تاکداران خراسان شمالی اشتیاقی برای جمع آوری محصول و فروش ندارند، زیرا انگور در میادین میوه و تره بار استان کیلویی 10 هزار تا 15 هزار ریال به فرورش می رسد که این قیمت حتی کفاف هزینه خرید جعبه، کارگر و حمل و نقل نیز نیست.
واسطه ها و دلالان بومی و غیربومی که در محل باغ ها حضور می یابند محصول را در سرباغ با قیمت حتی پایین تر از میدان تره بار خریداری می کنند زیرا تاکدار خراسان شمالی چاره ای جز رضایت به این وضعیت ندارد و به ناچار چوب حراج به محصول خود می زند.
با وجود اینکه 65 درصد تولید بخش باغی خراسان شمالی به انگور اختصاص دارد و از 240 هزار تن انواع محصول باغی 185هزار تن شامل محصول انگور است اما فکر و چاره ای اساسی برای فراوری این محصول و یا ایجاد بازار و صادرات آن فراهم نشده است بیش از 20 هزار تاکدار این استان هر سال این زیان را متحمل می شوند.
وجود شرایط اقلیمی و جغرافیایی مناسب، خراسان شمالی را هم ردیف استان های آذربایجان غربی و همدان به یکی از قطب های مهم تولید انگور کشور تبدیل کرده است.
با توجه به اینکه ظرفیت موجود در منطقه و سرمایه گذاری لازم می تواند تحول شگرفی در مقوله اشتغال زایی، صادرات و ارزآوری ایجاد کند، ایجاد صنایع تبدیلی و نیز صادرات انگور و کشمش می تواند به توسعه بخش کشاورزی این منطقه کمک کند.
راه اندازی صنایع تبدیلی در توسعه پایدار بخش کشاورزی و ایجاد اشتغال، افزایش کیفیت محصول، کاهش ضایعات و فراهم کردن بازارهای صادرات غیرنفتی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و می تواند به عنوان حلقه تکمیل کننده زنجیره تولید منجر به افزایش ارزش محصول شود مقوله ای که باید در استان خراسان شمالی مورد توجه و تاکید تصمیم گیران استانی قرار گیرد.
انگور یکی از مهم ترین میوه هایی است که کشت و تولید آن در ایران از پیشینه درازی برخوردار است، علاقه ایرانیان قدیم به مصرف فرآورده های انگور به ویژه به صورت تازه خوری، شیره و خشکبار، ناشی از شرایط طبیعی کشور برای پرورش تاک بوده است.
محصول اصلی انگور و فرآورده های خام آن از لحاظ اقتصادی پس از پسته و خرما می تواند در ردیف بزرگترین اقلام صادراتی کشور قرار گیرد.
استان خراسان شمالی ظرفیت و توان بالایی در زمینه تولید انگور دارد، این محصول جزو میوه های دانه ریز است، 12 محصول فرآوری شده از انگور مانند کشمش، تازه خوری، کنسانتره آب انگور، ژله و مارمالاد و تولید نئوپان از چوب و سرشاخه ها و ضایعات انگور به دست می آید، همچنین انواع دراژه و شیرینی، روغن گیری از هسته انگور، سرکه، آبغوره، برگ و ذغال از دیگر فرآورده های درخت و میوه انگور است.
هر سال تاکداران خراسان شمالی به علت های گوناگون از جمله خشکسالی، سرمازدگی و نبود بازار زیان های هنگفتی می بینند که در برخی از سال ها انگور روی دست آنان باقی می ماند، به عنوان مثال سال گذشته وقوع بیماری سفیدک داخلی بیش از 800 میلیارد ریال به تاکستان های این استان خسارت وارد کرد.
خراسان شمالی 344 هزار هکتار عرصه کشاورزی با بیش از 82 هزار بهره بردار بخش کشاورزی دارد.
این استان از حیث برخورداری از تاکستان در کشور پنجم است.
**خبرنگار ایرنا در خراسان شمالی



انتهای پیام /*










شاید این مطالب را هم دوست داشته باشید

پاسخ دهید